نسل نهم نینتندو سوئیچ چگونه با کنسولهای جدید رقابت خواهد کرد؟
با گذشت بیش از سه سال از عرضه نینتندو سوئیچ (Nintendo Switch)، این کنسول توانسته با فروش بیش از ۵۵ میلیون، خود را به عنوان یکی از موفقترین کنسولهای این سالها معرفی کند. این فروش در ماه مارس (اسفند) و همزمان با عرضه بازی محبوب Animal Crossing: New Horizons رکورد بیسابقهای در طول تاریخ عملکرد کنسولهای این شرکت زد.
غافلگیری جزیی از طبیعت بیزینس نینتندو است. محبوبیت این کنسول هیبریدی به قدری بالا رفته است که توانسته بسیاری از ناشران و توسعه دهندگان را مجاب به عرضه نسخه سوییچ بازیهای خود کند. اما این محبوبیت تا کجا ادامه دارد؟ نینتندو قادر نیست برای مدت طولانی با تکیه بر گیمپلی و خلاقیت عناوین انحصاریاش سخت افزار ضعیف، عناوین محدود و همچنین قیمت بالا را جبران کند؛ این امر با ورود به نسل نهم نیز دشوارتر خواهد شد.
سال ۲۰۲۰ سال بزرگی برای صنعت بازیهای ویدیویی خواهد بود؛ در پایان امسال، شاهد عرضه نسل جدید کنسولها و عرضه عناوین مورد انتظار زیادی از سوی ناشران خواهیم بود. با وجود اینکه سونی و مایکروسافت خود را برای یک نبرد بزرگ آماده میکنند، یک شرکت دیگر وجود دارد که به نظر میرسد نگرانی زیادی بابت ورود به نسل نهم ندارد: نینتندو!
برای درک اینکه نینتندو در نسل بعدی چه کاری ممکن است انجام دهد، لازم است اشاره سریع و کوتاهی به عملکرد این شرکت در نسل هشتم بیاندازیم. Wii U اولین کنسولی بود که در نسل هشتم و یک سال قبل از ایکس باکس وان و پلی استیشن ۴ منتشر شد. Wii U با تنها ۱۳.۳۶ میلیون فروش، در کمتر از یک سال تبدیل به شکستی بزرگ برای نینتندو شد و اولین کنسول نسل هشتمی بود که تولید آن متوقف شد. در نهایت شرکت نینتندو در سال ۲۰۱۷ سیم این کنسول ناموفق را از برق کشید.
گاهی عرضه کنسول زودتر از موعد نشانه تمایل شرکت به خروج از بازار است، درست کاری که سگا انجام داد. سگا تنها چند سال بعد از شروع نسل ششم، تولید Dreamcast را متوقف کرد و جای خود را به مایکروسافت داد و پس از آن به تولید کننده نرم افزار تبدیل شد. البته نینتندو، سگا نیست و Wii U به سرعت با میان نسل این شرکت یعنی، نینتندو سوییچ جایگزین شد. البته که نینتندو سوییچ خیلی زود تبدیل به موفقیتی بزرگ برای این شرکت شد و در کمتر از سه سال توانست وارد عرصه رقابت جدی شود.
اما این تغییر نسلی که ما در آستانه تجربه آن هستیم ممکن است تاثیر منفی بر این روند سیر رو به رشد نینتندو سوییچ داشته باشد. سوییچ در حال حاضر از نظر قدرت سخت افزاری عقبتر از ایکس باکس وان و پلی استیشن ۴ قرار داشته و عنوان ضعیفترین کنسول نسل هشتم را یدک میکشد و این فاصله با عرضه نسل جدید حتی بیشتر میشود.
بدیهی است که با ورود نسل جدید، سوییچ برخی از مخاطبان خود را به کنسولهای جدید ببازد. افت سهم نینتندو از بازار کنسولها حداقل به طور موقت، امری اجتناب ناپذیر خواهد بود. اما این افت در حدی خواهد بود که سوئیچ را از زمین رقابت حذف کند؟ نه، قطعا نینتندو با ضرر نه چندان کوچکی مواجه خواهد شد اما در نهایت از موج نسل جدید مصون خواهد ماند.
چه نینتندو بپذیرد یا نه، سونی و مایکروسافت رقبای سرسختی هستند. نینتندو علاقه دارد که خود را ازین رقابت مبرا دانسته و اذعان کند که نگرانی بابت نسل جدید ندارد اما این بیتفاوتی نسبت به سونی و مایکروسافت میتواند هزینه بالایی را به همراه داشته باشد. پس نینتندو برای حفظ بازار خود در مقابل نسل جدید کنسولها و بازیها چه سیاستی در پیش میگیرد؟
حتی با عرضه کنسولهای نسل نهمی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس، میزان فروش کنسول نینتندو سوییچ با قدرت و موفقیت حتی بیشتر از گذشته ادامه خواهد داشت. زیرا به نظر من میزان فروش یک کنسول بازی به جوانب گستردهای بستگی دارد و باتوجه به مزایای منحصر به فرد کنسول نینتندو سوییچ نسبت به رقبا، این کنسول همچنان قادر خواهد بود تا سهم بسیار بالایی از بازار را بهخود اختصاص دهد.
هیدکی یاسودا (Hideki Yasuda)
از آن جایی که نینتندو کنسولاش را میان نسلی معرفی کرده است و طول عمر کنسولهایش با رقبا مطابقت ندارد، نمیتوان سیاستهای این شرکت را برای ورود به نسل نهم به درستی پیش بینی کرد. غافلگیری نینتندو میتواند ادامه این نسل با عرضه کنسولی قدرتمندتر تحت عنوان سوییچ پرو (Switch Pro) باشد، میتواند عرضه کنسول جدید و متفاوتی باشد و یا حتی حفظ وضعیت موجود با افزایش امتیازات نرم افزاری.
اما در نهایت نینتندو معادل خلاقیت، نوآوری و سرگرمی است. نینتندو خالق تعدادی از به یاد ماندنیترین عناوین دنیای ویدئو گیم است. چنین خالقی قطعا با دست پر به استقبال نسل نهم میآید.